Sjon Brands
exhibitions / tentoonstellingen
Sjon Brandsairshipsbirdsreadymades'Groceries'Divertimentiexpositionsinfo
Bosch Y Bosco
New Royal Flaminga Band

foto's
Jheronimus Bosch Art Center
Jheronimus Bosch Art Center
Return to Present
rtp
nrfb
NRFB
nrfb
nrfb
nrfb
NRFB
nrfb
nrfb


Bosch Y Bosco
Nederlandse Ambassade
Grosveld
 
NRFB

  Bosch y Bosco presenteert tijdens hun reis de ‘New Royal Flaminga Band’. Het is één van de vaste pijlers van het project. De New Royal Flaminga Band volgt dezelfde weg als het oorspronkelijke hofkapel van de koning van Spanje in de zestiende eeuw met als basismateriaal melodieën en harmonieën van componisten uit de tijd van Jheronimus Bosch (Johannes van Ockeghem / Jacob Obrech). Zonder koning weliswaar, maar wèl met gastsolisten uit iedere stad onderweg. Een traditie van muzikale estafette die door het “Capilla Flamenca” in gang is gezet en welke in ere wordt hersteld. Trio bestaande uit Eric van de Westen, Martin Fondse en Jan Wirken.

  Eric van de Westen (contrabas): Geboren in Zierikzee op 29-8-1963 en opgegroeid in Tilburg begon hij met gitaar spelen op 10 jarige leeftijd. Speelde in eigen rock en new wave bandjes tot hij de contrabas op 18 jarige leeftijd aanraakte. Meteen verliefd op het instrument koos hij volledig voor de jazz en geïmproviseerde muziek en wist hij zich via het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam op te werken tot een sterke kracht in vele ensembles van o.a. Paul van Kemenade, de Contraband van Willem van Manen en het Jasper van ’t Hof Quartet. In de laatste decennia is hij vast lid van het ensemble van Martin Fondse; één van de belangrijkste moderne componisten in Nederland. Bovendien speelt hij op ieder continent met een scala aan topmusici. De laatste jaren is hij vast lid van de Sezen Aksu Acoustic Band, het orkest de wereldberoemde Turkse popster waarmee hij de hele wereld afreist. Van de Westen heeft vanaf het prille begin zijn eigen ensembles geleid en nam een hele reeks albums onder zijn eigen naam op. Zijn speelstijl kenmerkt zich door een sterke eigen klank, dragende sturende manier van begeleiden en heldere manier van improviseren. Als actieve organisator en ondernemer heeft hij verschillende ondernemingen en organisaties opgezet in de muzieksector. Hij runt zijn eiegen platenlabel EWM Music. Hij geeft leiding aan meerdere bedrijven en is betrokken bij de toptalenten begeleiding in Nederland.

  Martin Fondse (piano): Martin Fondse componeert en musiceert sinds jaar en dag vanuit de achterliggende gedachte om musici onderling te verbinden. Dit komt in zijn werk tot uiting in diverse vormen en op verschillende niveaus. Ze schuilt in de composities zelf en komt tot uiting in de samenstelling van zijn ensembles en projecten waarin musici met uiteenlopende achtergrond, nationaliteit en speelstijl verenigd zijn. In zijn composities wordt hij geïnspireerd door uiteenlopende invloeden uit verschillende culturen. Fondse speelt altijd met de spanningsboog tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek en laat deze twee vaak naadloos in elkaar overlopen. Zijn alchemie aan stijlen en vormen klinkt naturel, is prikkelend en vanzelfsprekend. Martin Fondse neemt als componist, bandleider en musicus al vele jaren een geheel eigen positie in binnen de Nederlandse en internationale muziekscene. Zijn activiteiten strekken zich uit van jazz, hedendaagse gecomponeerde muziek en wereldmuziek tot film- en animatiemuziek. Daarbij werkt Fondse met zowel solisten, kleine jazzgroepen als met kamermuziekensembles, big bands en grote orkesten.

  Jan Wirken (drums): Jan Wirken is een musicus die met name zijn sporen verdiend heeft in de jazz en geïmproviseerde muziek. Daarnaast is hij 20 jaar verbonden geweest aan het Fontys Conservatorium in de functie van docent, hoofd van de afdeling Jazz en Geïmproviseerde Muziek en van 2004 tot 2010 als directeur. Vanaf het begin van Bosch y Bosco zeer enthousiast betrokken bij het algehele project en in het bijzonder bij het domein Muziek. Hij is dan ook de initiatiefnemer van een groot project dat van stad tot stad meereist, namelijk de New Royal Flaminga Band. Hij is daarvan niet alleen initiatiefnemer, maar ook één van de drie muzikanten.

  Gastsolisten 'New Royal Flaminga Band':

  Mete Erker (concerten in Brussel, San Lorenzo, laatste concert in Madrid en de finale in den Bosch op 30 okt) Mete Erker is een van de meest originele saxofonisten van Nederland. Hij staat bekend om zijn eigen warme geluid en sterke drive. Zijn expressieve spel wordt gekenmerkt door een combinatie van rauwe energie en lyriek, geinspireerd door de grote jazztenoren van de jaren 60. Mete Erker speelde met internationale grootheden als Peter Erskine, David Liebman, Dudu Ndiaye Rose en Winston Mankunku, en draait hij al jaren mee in de top van de nederlandse scene, van het New Cool Collective tot Conny Janssen Danst. Daarnaast is hij mede drijvende kracht achter Estafest!, het Artvark Saxophone Quartet en leidt hij het Mete Erker Trio. In 2015 ging Erker's nieuwe project Near East Up North in het Muziekgebouw aan 't IJ in premiere : een suite geschreven door Martin Fondse, uitgevoerd door het vermaarde ensemble Asko|Schoenberg en de Turkse kemence virtuoos Derya Türkan. 2016 staat in het teken van de Homelands Tour van Artvark met Kameroense zangers Ntjam Rosie. In het najaar komt de nieuwe CD van het Mete Erker Trio uit: live!

  Maurice Leenaars (solo gitarist op 15 mei in het Vijfde Huys, Antwerpen) Op zijn 7e wilde Maurice al flamenco gaan spelen, maar er was niemand die hem deze kunst kon bijbrengen. Hij ging naar een muziekschool maar: geen flamenco, wel een voorportaal naar het conservatorium. Op de muziekschool ondervond hij weinig begrip. Klassiek was breder, dacht men, bovendien zou Maurice er jonger aan hebben moeten beginnen. Hij gaf zijn ambities op, en stortte zich met hart en ziel en succes op het klassieke repertoire. Hij studeerde in 1989 af als een van de beste conservatoriumstudenten. Een trip naar Spanje tegen het eind van zijn conservatoriumstudie deed zijn behoefte aan flamenco in alle hevigheid terugkomen. Tijdens het eindexamenjaar klassieke gitaar ging Maurice als autodidact de flamenco bestuderen. Hij begon ook direct in die stijl te componeren. Na zijn eindexamen had hij een zekere basis bereikt. Hij speelde met iedereen die maar een beetje kon zingen, met zigeuners en “burgers”. Die periode was en is essentiëel voor zijn verdere ontwikkeling. Bovendien zijn componeren en improviseren zijn voor Maurice onontbeerlijk. Er zijn solo-cd's uitgekomen en hij treedt vaak op met grootheden in de muziekindustrie. Sinds januari 2008 tot op heden speelt Maurice met de eveneens internationale jazz-grootheid Eric Vloeimans (trompet). Net als met Paul van Kemenade gaat het hierbij om concerten met door Maurice gecomponeerde muziek.

  Peter Kalb (gastsolist bij eerste concert in Madrid) Peter Kalb, ofwel El Periquin is een zeer bekend flamenco gitarist en componeert ook zelf veel muziek. Daarnaast geeft hij les, workshops en masterclasses en heeft hij inmiddels alweer vier cd's opgenomen. Al meer dan 25 jaar treedt Kalb op in diverse theaters over de hele wereld. Bovendien is hij een aantal jaar terug uitgenodigd om op de Internationale Flamenco Biennale op te treden in Nederland en Spanje.

  Erwin Vann (solist in Breda en Gent) Erwin Vann is Tenor Saxofonist en is één van de belangrijke stemmen van de belgische jazzscene. Hij trad op aan de zijde van musici zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, Aldo Romano, Billy Hart, Paolo Fresu, Marc Ducret, Nugyen Lé, Michel Benita, Ricardo Del Fra, Jeroen Van Vliet, Hein Van de Geyn,… Hij werd verkozen tot “Beste Belgische Tenorsaxofonist van 1998” (Jazz Referendum, VRT/RTBF). In 1995, ontvangt hij de “SPES Prijs” voor zijn projekt ”Worlds” met Kenny Wheeler en Norma Winstone. Hij is leider van « Let’s Call Ed », met drummer Dre Pallemaerts, bassist Michel Hatzigeorgiou en keyboard wizard Jozef Dumoulin. Als componist/arrangeur schreef Erwin o.a. voor The Brussels Jazz Orchestra, Moiano (nusoul), Lalalover (pop), Venus (rock) en DJ GrazzHoppa’s DJ Big Band (hiphop). Verder maakte hij muziek voor film en televisie, en voor hedendaagse dans. is één van de belangrijke stemmen van de belgische jazzscene. Na een loopbaanonderbreking van verscheidene jaren, staan er dit jaar weer een paar projecten in de agenda, samen met “La Basse d’Orphée” van Michel Hatzigeorgiou, in duo met gitarist Peter Hertmans, en als lid van de nieuwe groep van pianist Wout Gooris (Winnaar Jong Jazztalent Gent 2015).

 
 
 
© Sjon Branðs [donderdag 10 december 2020 | Thursday, December 10th, 2020]
[home] > [tentoonstellingen/exhibitions] > [New Royal Flaminga Band] > [01]