Sjon Brands
Divertimenti
Sjon Brandsairshipsbirdsreadymades'Groceries'Divertimentiexpositionsinfo  
Jardin de Tendresse
Jardin de Tendresse
 
 
 


Jardin de Tendresse

   De ‘Jardin de Tendresse’ wordt een speelse ‘exposition dansante’, uitgevoerd in alledaagse gebruiksvoorwerpen en bijeengescharreld speelgoed. Het is een onbevangen feest van beweging en aanraking. Van tederheid en kwetsbaarheid. Of zoals Lucebert ooit zei: “Alles van waarde is weerloos, wordt van aanraakbaarheid rijk en aan alles gelijk.”

   Deze installatie in ontwikkeling refereert aan het beroemde drieluik de ‘Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch (’s-Hertogenbosch ± 1485, Museo del Prado Madrid), aan dansen uit vervlogen tijden (doden- en vruchtbaarheidsdansen) en aan het ontstaan en ontwikkeling van jaarlijkse feestdagen, kermis en carnaval.

   Was het prachtige schilderij van Jeroen Bosch nog een aantrekkelijke waarschuwing tegen menselijke begeerte, door de eeuwen heen trokken kerkelijke en wereldlijke leiders vurig ten strijde tegen de zinnelijkheid van dansen en feesten, waarbij vooral vrouwen het met hun “ongetemde driften” als gevaar voor de samenleving moesten ontgelden.

   Ook nu nog worden tepels afgeplakt, borsten op de schilderijen van Rubens geweerd of geblurd wat maar enigszins ‘aanstoot’ zou kunnen geven, met name vrouwelijk bloot. Niet door de zedenmeesters van voorheen, maar door de censuur van Facebook, Google, c.s. De schoonheid van het lichaam wordt verward met seksualiteit en wordt en passant verdacht gemaakt.

   De definitieve plaatsing van de expositie is nog niet defintief, voorgenomen is ‘NS16’ tijdens de Tilburgse kermis en het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’ tijdens de zomers van 2020/2021. 

 
 
[home]
 > [divertimenti] > [jardindetendresse]
 
© Sjon Branðs [maandag 10 februari 2020 | Monday, February 10th, 2020]